pátek 16. května 2008

Propaganda



Snad mi čtenáři odpustí, když se lehce odchýlím od tématu Nostradamus a zmíním tu cosi, co se kolem nás děje a určuje světové dění přímo v základech. Poslední dny mě stále bombardují zprávy, které mě nutí se o ně nějakým způsobem podělit.

Ti, kteří vědí, nebo alespoň cítí, co se děje v globálních měřítcích (a tím i v detailech), vědí, že žijeme ve světě, kde již není téměř nic než propaganda. Myslím tím pochopitelně všechna média, ale má to vliv i na každého jedince, který je třeba jen vtipem a skrze ostatní nucen na vše reagovat a vymezovat se na určitou stranu - média vyvíjejí tlak na určité přesvědčení a vizi toho co je reálné a naši kolegové i přátelé tento tlak předávají denním prožíváním dál. Nikdo přitom během dne nemá čas hledat pravdu. Cením si proto všech lidí, kteří zvolili mediální abstinenci, televizi si nepouštějí a noviny nekupují.

Propaganda má velmi hlubokou tradici, počínající již v počátcích průmyslové revoluce a následně moderního kapitalismu. Jednotlivé režimy ji jen vypilovaly do určitých patetických forem, které tak dobře známe. Zásadním předělem v novinářství pak byla známá aféra Watergate, kdy bylo odhaleno spiknutí v samém Bílém domě a přivedlo někdejšího prezidenta USA Nixona odstoupit z funkce. Od té doby se tajné služby poučily a změnily strategii. Definitivně soustředily své síly na média a najeli na metodiku řídící se heslem "Opakovaná lež se stává pravdou" či "PR je (téměř) všechno". (PR=public relations, nejčastěji známá ve formě nenápadně reklamních článků)

Jako odborník v určitém oboru cítím zodpovědnost informovat ty, kteří nejsou poslední propagandě ještě tak vystaveni, neprobírají se denně zprávami určitého druhu, neznají veškerý komplikovaný kontext a nemohou tak zcela vědět, co se odehrává. Úloha je to nelehká, ale snad alespoň strčit do jedné kuličky pomůže odstartovat nějakou řetězovou reakci a uvolnit tak kupící se hradbu předstírání.

Od počátku roku 2008 se děje cosi zvláštního, o čem vědí především takoví blázni, kterým se říká ufologové. Média všeho druhu dle své individuální rezistence obsypávají zprávy, které byly donedávna nemyslitelné. Ať se vám to téma zdá jakkoli uhozené - tyto zprávy jsou zaměřeny na jediné: UFO. Chtěl bych vás osobně ujistit, že nejde o téma okurkové sezóny. Téměř veškeré zpravodajství šířící se naší republikou i ostatním světem je závislé na asi třech až čtyřech zpravodajských agenturách. Náhoda tu neexistuje. Zatímco osobně vím, že za hranicemi "západního" světa se odehrávají velkolepé události, o nichž není ve zpravodajství šířeném do široké veřejnosti vůbec zmínky, nyní se určitými zprávami roztrhl pytel. Například agentura Reuters, která se zprávy týkající se tzv. UFO vždy vyfiltrovávala a nepostupovala dál, nyní stojí jako společník za rozšířením tohoto tématu. Rozdíl není jen v objemu zpráv, ale především ve výkladu a podání. Zatímco donedávna byly zprávy o UFO oddychovým tématem a byly náležitě skepticky a se smíchem komentovány, nyní se karta obrací. Ovšem nebohé agentury nejsou jediným zdrojem. Jsou jimi i samotné vlády, jak vidíme v nedávném počinu britské vlády, která skrze BBC a další rozšiřuje souhlasný postoj k existenci UFO a potažmo i mimozemšťanů. Nevěříte? Přečtěte si sami, co o tom zpravodajské kanály publikují.

Odtajněný archiv není jen obdobným počinem, jaký provedla před časem Francie, když otevřela údajně celý svůj archiv a studie UFO veřejnosti. Je to i další krok. Zatímco francouzský počin si vyžádal hodně zdrženlivosti, debat a skeptických poznámek, odtajnění britského archivu UFO je provázeno pozitivními komentáři pro existenci UFO a dokonce i případné přítomnosti mimozemšťanů. Kdyby toto provedla britská vláda před Francií, byl by z toho poprask. Bohužel žába se vaří docela rychle (žába položená do hrnce s vařící vodou vyskočí, zatímco žába položená do hrnce s vlažnou vodou a postupně ohřívaná na bod varu tam poklidně zůstane - pozn. redaktora). Zvykáme si na změny v propagandě docela rychle. Podle některých názorů světu zbývají možná i jen čtyři roky, během nichž musíme být připraveni na změnu. Přední mexický novinář a mluvčí v oboru UFO Jaime Maussan mě před pár dny osobně ujistil, že se domnívá, že se něco relativně brzy přihodí. Ale co to bude? A jak na to budeme reagovat?

Není hloupé předpkládat, že to, jak budeme reagovat, je už dlouho naplánováno.

Zájem mocností je vždy stejný - ovládnout mínění světa a získat prostředky k vlastním aktivitám. Jsou jimi finance a lidé ochotní se podřídit novým vyhláškám. Je to stejné, jako se Studenou válkou a s údajným terorismem. Tentokrát to bude ale válka s něčím docela vzdálenějším a méně viditelným. Vrchol snažení mocnářských PR pracovníků.

Jestli je myšlenka na akci s abstraktním nepřítelem mimozemšťanů na pohled příliš přitažená za vlasy, o to větší bude mít účinek. Vždyť kdo před 11.zářím 2001 očekával, že by se do nejzabezpečenějšího území a budov světa mohlo nabourat několik dopravních letadel a nikdo by nepodezíral bezpečnostní složky. Kdo by před 11.zářím 2001 tušil, že se lidé během krátké chvíle dobrovolně podřídí zákonům jež ruinují jejich občanská práva a nechají špehovat všechny své emaily i telefonní hovory. Kdo by uvěřil, že svět spolkne tvrzení, že v danou chvíli se všechny bezpečnostní kamery vypnuly a kdo by věřil, že to všechno se povede, aniž by byly komu ukázány vlastní trosky letadel.

K tématu se podroběji vrátím, prozatím bych vás ale chtěl pozvat k přečtení tohoto varování a scénáře, jehož naplnění nás možná v následujících letech čeká:

VESMÍRNÝ PODVOD: AŤ SE OBČANÉ STRACHUJÍ

Pro anglicky mluvící tu mám ještě videa:

Dalibor Novák

Žádné komentáře: