sobota 8. března 2008

Co jsou to proroctví?

Co jsou to proroctví? Jak vidět do budoucnosti? Může tajemství směřování věcí odhalit pohled do temného zrcadla? Jaké metody používal král proroků Nostradamus? A kolik proroctví se vyplnilo ve srovnání s tím, kolik se jich nedošlo uskutečnění? Proč jsou některé předpovědi tak blízko pravdě, proč odhalí mnoho možností a pak se přece minou realitou, protože jedna jejich část nevyjde? Proč jsou předpovědi tak křehké a někdy zapeklitě pevné až neotřesitelné? Proč to tak je? To jsou všechno otázky, které zajímají hladovou duši, otázky, které jsou věčné a přesto mnohokrát dobře zodpovězené. To, jak na ně někdo odpoví, je však více dané tím, ke komu mluví, než samotnou věčnou pravdou či nepravdou. Nebudu se na ně snažit jakkoli odpovědět a odpovědi, které dám, jsou relativní jako samo univerzum. Občas na mě ale dolehnou některá tušení a já jsem pak konfrontován s tím, že činím proroctví, proto bych rád naznačil, jak je v tu chvíli chápu:

Proroctví samo o sobě není nic tak nadpřirozeného. Většinou lze docela dobře dopředu předpovědět, co se bude dít a jak se lidé zachovají, zvláště pak na politické úrovni. Jde jen o to s čistým zrakem vidět, co máme před očima, a uvědomit si to, co nám ještě média nepředkládají v podobě přímých tvrzení. Je to jen protažení našeho pohledu. Ze stejného důvodu se proroctví mýlí, protože uvažují jen o jedné z mnoha variant cest, kterými se události mohou odvíjet. Znáte-li pak cesty duše, je snadné předpovědět i osobní budoucnost a cokoli, co patří k proudu života na této planetě. Nehodlám si tu ale hrát na odborníka duše. Sám mám možnost z tohoto poznání které mám na mysli čerpat jen část a to pokaždé jiným dílem v závislosti na mnoha okolnostech. A když píši "cesty duše", myslím tím velice logické a přirozené věci. Všichni tvorové a celý vesmír je na cestě sebepoznávání, která se v různých koutech vesmíru pravděpodobně moc neliší. Zákonitosti přírody jsou všeobecně platné a platí tedy pro každého. Když stoupáme po schodech, je nanejvýš pravděpodobné, že stoupneme na schod číslo 2 nebo 3, dříve než stoupneme na schod číslo 4. To, že si schod číslo 2 nebo i 4 někdo neuvědomuje, je jen proto, že neměl důvod tím ztrácet čas. Pod cestami duše tedy nerozumějte nic příliš tajemného. Myslím tím i takové věci, jako obyčejné psychologické reakce, jež lze často očekávat. Zkrátka možnosti pohybu v rámci toho, co je dané, jsou z určitého pohledu velmi omezené. Jsme-li všichni lidé, jsme stejní až až a naše chování se stává docela předvídatelné. Přesto je možností tolik, že předpověď nebo tušení k nám přijde většinou jen náhodou, samo od sebe, jako intuice, vnuknutí nebo instinkt. Z další části jsou to prosté zkušenosti a vědění získané časem. Jen navenek vše působí tajemně.
Dalibor Novák

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobré ráno přeji,
dovolím si přidat kratičký komentář k Vašemu zamyšlení se nad proroctvími.Z obsahu je patrné,že postrádáte zkušenost.A Michael Nostradamus nebyl vůbec žádným králem proroků,jeho původní texty(Centurie)byly psány ve starším jazyce,potom bůhví jak překládány a pak zase.To už lépe vyznívají výklady amerického jasnovidce Edgara Cayce,zvaného též Spící prorok.
Proroctví není o intuici,ani o tom,že si někdo prostě usmyslí je generovat.Jsou darem.Ovšem ne od lidí,nýbrž od Boha.Každý člověk v životě kráčí mnoha různými cestami,záleží jenom na něm,kterou si vybere.A na každé této cestě ho čekají odlišné události.Proroku je dáno velice řídce ale přesně vidět právě ony nebezpečné momenty.Pokud vám je sdělí,můžete své směřování ovlivnit.což platí jak pro jednotlivce,tak i celé národy.U Nostradama je zarážející mnohoznačnost jeho předpovědí.Dají se prakticky aplikovat na kteroukoli událost či dobu.Což zčásti asi také způsobila komerce.Skutečná proroctví buďto hýří nepřesnými popisy,nebo konkrétními,jinak logicky naprosto neodvoditelnými,několika detaily.Z obojího lze jednoznačně vyčíst,o co půjde-což ale velmi záleží na schopnosti správně obrazy či slova interpretovat.Podobnost se schody,jak uvádíte,je naprosto zavádějící.Ano,z průběhu událostí se můžete pokusit vydedukovat pokračování,ovšem tady nemáte žádnou oporu,jenom se domýšlíte.Zatím co předpověď děje naprosto přesně identifikuje.Ale zase je zde háček.Týká se to pouze těch útržků času,které mají pro jednotlivce či celek zásadní význam.
Čas,neboli překážky ve výhledu do budoucna,je v obrazech proroků symbolizován vlajícími rudými plachtami ve sněhové, noční bouři,zavěšené napříč cesty,na vedení vysokého napětí.Například.A takových podobenství či symbolů existuje samozřejmě mnoho.Hovoříte také o vesmírných hrozbách.Ano,lze je i logicky odvodit.Přesto že tyto hrozby existují,nebudou pro Zemi znamenat vážnější hrozbu.Tady by se měly bát pojišťovací ústavy a severské země.Pro Ameriku zase platí Jan v Bibli,kde zmiňuje Babylon.(čti N.Y.).Změny v oběhu Měsíce a rotace Země také budou mít své důsledky.Těch dobře předpovězených událostí je skutečně mnoho.Ale nebojte se,civilizace na Zemi nevyhyne.Až jí bude člověk planetu opouštět,bude se sice zelenat,ale důvody k odchodu bude mít také velice pádné.
Naznačil jsem vám tedy,jakou cestou se proroctví zhruba ubírají.Bohužel,nemám zas tolik času,abych si mohl hrát na spisovatele,byť špatného.Přeji krásný den.M.

Anonymní řekl(a)...

Ještě dodám pro ty,kteří se přesto tzv.Centuriemi M.Nostradama zabývají,že existuje předpověď(nikoli od něho,nýbrž současná,resp.z r.1994),která mimo nezáživného textu obsahuje zajímavé kresby dvou gotických oken.První je rozděleno od paty oblouku na osm tabulí,v nichž jsou vepsané číslice,druhé pak zobrazuje jeho samotného zvláštní symbolikou.O kresbu můžete zažádat na schránce Muki.K@seznam.cz M.

Unknown řekl(a)...

Děkuji za příspěvek. Věci ale nejsou tak složité jakými je činíte. Je někdy obtížné volit slova tak aby je všichni pochopili - teď myslím v článku a při naší diskusi. Naopak v proroctvích jakkoli se zdají složité, nejde zas o takové tajemné rebusy, aby se nedaly rozluštit. Jak říkám, je jen obtížné je chápat dokud se nestanou. S Nostradamem mám svou zkušenost. Jestli ale jinak zkušenosti postrádám, pak Vy možná postrádáte cit vnímat proroctví - Váš popis mi přijde vytvořený z rozumu a jeho snahy pochopit co sám rozum zažít nemůže. Já popisuji co cítím, Vy popisujete rozumová moudra, tedy si neporozumíme.