středa 21. listopadu 2007

Tvrdé osudy stokrát zavržených proroctví

Již od počátku stíhá Nostradamova proroctví prokletí lidského strachu. Temné vize jsou považovány za politicky a církevně nebezpečné, mnozí se v nich neradi poznávají. Nejranějších vydání Nostradamova francouzského originálu Les Propheties, spatřuje světlo světa poprvé vytištěné v setříděné formě mezi roky 1555 a 1568. Do té doby kolují jen útržky, často překroucené do podoby, kterou autor nepoznává a která poškozuje jeho neutralitu.
Zatímco ho představitelé církví i světské moci podezřívají z heretismu, tedy odklonu od křesťanské nauky, a snad i ve spolčení s ďáblem, rozhodne se Nostradamus své vize chytře zakódovat do básnických veršů a tím uchovat pro budoucnost. Pozměňuje hlásky, dělá přesmyčky, používá archaismů a výrazů ze staré řečtiny, latiny či dalších jazyků.
Přesto během historie čelí dalším a dalším podvrhům a nadávkám. Jedním z posledních případů je smyšlené proroctví o Zlatém věku, které krátce po silvestrovské noci roku 1999 oběhlo především prostřednictvím elektronické pošty celý svět. Největším z posledních podvodů je pak smyšlené proroctví, které podezřele začalo kolovat již dopoledne 11. září 2001.
Dalibor Novák

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

tohle je Mabus: http://e-republika.cz/article3257-Thomas-P-M-Barnett-a-jeho-americky-Mein-Kampf